fbpx

Kun koira vetää hihnassa!

touko 7, 2022 | Ajankohtaista | 0 Kommenttia

Mitä tehdä, kun koira vetää hihnassa ja oma jaksaminen on koetuksella?

Hihnassa vetämiseen vaikuttaa moni asia ja rennosti hihnassa kävelemisen harjoitteleminen vaatii paljon aikaa ja kärsivällisyyttä.

Yleisimpiä neuvoja ja myyttejä, mitä saatat saada siihen, kun koira vetää on:

  • Pysähdy aina, kun koira vetää ja liiku vasta sitten, kun koiran hihna löystyy
  • Käytä vain pantaa, koska valjaissa koira oppii vetämään
  • Vedä takaisin hihnasta

Ehkä olet jo kokeillutkin näitä neuvoja ja huomannut, että ne eivät toimi tai toimivat vain hetken. Osalle koirista voi toimia pysähtyminen, mutta monesti koira ei osaa yhdistää sitä juuri vetämiseen. Monelle koiralle on myös ihan ok pysähtyä ja katsella ympäristöä pitkänkin aikaa.

Se että, koira ei oppisi pannassa vetämään on myytti. Valjaat ovat jo pennulle ergonomisemmat ja ne voivat usein myös lieventää hihnassa vetämistä. Mitä mukavammat varusteet ovat koiran päällä, sitä rennommin se pystyy liikkumaan.

Hihnasta takaisin vetäminen voi aiheuttaa koiralle jopa vammoja kaulan alueelle, joten tätä ei voi suositella missään tilanteessa. Monesti näkee, miten koiran hihnaa nypitään takaisin, kun koira vetää ja tämä voi jopa lisätä vetämistä, kun koira haluaa kauemmaksi epämiellyttävästä tunteesta.

Koiran oppimiseen vaikuttaa moni asia ja kuten hihnakäytöksenkin harjoittelussa, tulee ottaa huomioon mm.

  • Ympäristö, onko se mahdollisimman häiriötön aluksi. Jos harjoittelet ympäristössä, missä koiralla on vaikeaa keskittyä, on sen luultavasti vaikeaa olla vetämättä.
  • Hyvät palkkiot. Mitä paremmat palkkiot, esim. herkut sinulla on koirasi mielestä, sen helpompaa harjoittelu on.
  • Kriteeri eli mitä asiaa harjoittelet. Kun olet miettinyt tarkkaan, mistä palkitset koiraasi, on harjoittelu helpompaa sinulle ja koirasi ymmärtää paremmin mitä siltä haluat. Muista pitää kriteeri sellaisena, että koirasi pystyy sen heti tekemään.
  • Lyhyet harjoitukset. Kuten kaikessa harjoittelussa, pidä harjoitukset alkuun lyhyinä. Näin koirallasi on harjoittelussa kivaa ja myös taluttajalla säilyy pinna, eikä turhautumista tule.

Kun koira vetää hihnassa, kannattaa miettiä mitä koira sillä tavoittelee. Haluaako se esim. päästä hajulle? Tai jonkin eläimen perään? Tai kaverin luokse?

Voisiko tätä asiaa, mitä koirasi tavoittelee käyttääkin palkkiona? Ympäristö tarjoaa koiralle useita kiinnostavia palkkioita. Näitä voivat olla esim. hajulle pääseminen, lätäkössä leikkiminen tai vaikkapa kävyn repiminen. Näitä voi käyttää palkkioina myös hihnakäytöksen harjoittelussa. Voit esim. yhdessä koirasi kanssa juosta hajulle, kun se ottaa sinuun kontaktia tai se voi päästä koirakaverin luokse, kun se on tullut sinun luoksesi.

Kun koira vetää hihnassa, on se usein keskittynyt eteenpäin suuntaavaan liikkeeseen, eikä se edes huomaa ihmistä, joka on painona hihnan toisessa päässä. Muista siis vahvistaa usein oma-aloitteista kontaktia koirasi kanssa. Eli aina, kun koirasi kääntyy sinua kohti, kehu ja palkitse koiraasi.

Muistilista hihnakäytöksen harjoitteluun

  1. Mieti ensin millaista käytöstä haluat nähdä ja sen jälkeen aloita harjoittelu tavoitetta kohti.
  2. Palkkiot kuntoon! Mitä koirasi tavoittelee? Mikä palkkio voittaisi ympäristön tarjoamat palkkiot? Mieti tämä koirasi näkökulmasta. Parhaat palkkiot voivat joskus olla yllättäviä. Testaa siis erilaisia.
  3. Vahvista alkuun oma-aloitteista kontaktia eri tilanteissa. Näin koira oppii, että luoksesi kannattaa aina tulla ja on hyvä pysyä lähettyvillä.
  4. Varusteet kuntoon! Mitä ergonomisemmat varusteet ovat, sitä helpompi koiralla on liikkua. Vetävän koiran kanssa voi olla hyvä alkuun käyttää valjaita, joissa on edessä kiinnitys https://ilonpuoti.fi/tuote-osasto/ulkoilu/valjaat/. Valjaiden kanssa on hyvä käyttää monitoimihihnaa, jotta saat lukon kiinni sekä selkäosaan, että valjaiden etuosaan https://ilonpuoti.fi/tuote/jalen-monitoimihihna-4-metria/.
  5. Helppo harjoitusympäristö! Pidä harjoitukset alkuun helppoina sekä sinulle, että koirallesi. Näin pääsette molemmat onnistumisiin ja koulutus etenee.

 

Jos koirasi on todella innoissaan vetämässä heti ulos päästyään, voit antaa sen alkuun haistella kaikki hajut ja harjoitella vasta, kun palaat samaa reittiä takaisin. Näin koirasi on saanut purkaa energiaa alkuun ja kun harjoittelu alkaa, on maassa tutut, jo haistellut hajut, jotka eivät ehkä ole enää niin kiinnostavia.

Ilossa pääset harjoittelemaan hihnakäytöstä mm. rennosti hihnassa kurssilla https://www.koirakouluilo.fi/tuote/rennosti-hihnassa/ sekä pentujen hihnakurssilla https://www.koirakouluilo.fi/tuote/pentujen-hihnakurssi-2/.

 

 

Seuraa meitä