fbpx

Auts, pentu puree

elo 18, 2021 | Ajankohtaista | 0 Kommenttia

Moni pentukurssille tuleva kysyy meiltä, mitä tehdä, kun pentu puree ja miten puremisen saa loppumaan.

Pureminen on koiralle lajityypillinen käytös eli se on luontaista koiran käyttäytymistä. Hampailla pentu tutkailee ympäristöään ja se harjoittelee koiramaisia taitoja mm. leikin kautta. Pureminen liittyykin usein pennun leikkiin. 

Pentu saattaa olla myös väsynyt ja varsinkin iltaisin tai ulkoilun jälkeen, pentu intoutuu puremaan enemmän. 

Pennun hampaat ovat kuitenkin varsin terävät ja pureminen sattuu. Sitä on vaikea olla huomioimatta ja usein huomioimattomuus ei toimi puremisen hillitsemiseen. Miten sitten purevan pienen hain kanssa kannattaisi toimia?

 

  1. Järjestä pennulle paljon sallittavaa pureskeltavaa. Täytä kongi märkäruualla ja pakasta, näin pentu saa järsiä sitä pidempään. Anna pennulle pahveja revittäväksi tai vaikkapa purujuuria. Kun pennulla on paljon sallittuja pureskeltavia asioita, mitä se mielellään puree, vähenee muu puremisen tarve.
  2. Leiki pennun kanssa vetoleluilla. Opeta pennulle, että ihmisen kanssa on paljon kivempi leikkiä vetoleikkejä kivalla lelulla, kuin roikkua lahkeessa kiinni. Huomio vetoleikeissä, että et heiluta lelua liikaa tai nosta sitä liian ylös, jotta pennun niska ei joudu huonoon asentoon ja siihen ei kohdistu äkkinäisiä liikkeitä.
  3. Opeta pennulle rauhoittumispaikka. Jos pentu on väsynyt ja puree sen vuoksi, on pennulla olla hyvä sellainen paikka, missä se voi rauhoittua nukkumaan. Tämä paikka voi olla esim. jokin huone, missä on portti. Huone kannattaa opettaa pennulla paikaksi, jossa se voi levätä ja pureskella lempilelujaan. Näin pentu kokee huoneen kivaksi paikaksi, missä voi kerätä energiaa seuraavaan leikkihetkeen.
  4. Ennakoi. Merkkaa ylös, milloin pentu on hurjimmillaan päivän aikana. Näin opit ennakoimaan, milloin pentu villiintyy ja voit tarjota pennulle rauhoittavaa tekemistä tai leikkiä, ennen kuin puremisvimma alkaa. 
  5. Opi lukemaan pennun eleitä. Kun opit milloin ja miksi pentu puree, on siihen helpompi suhtautua asiana, joka kuuluu pennun elämään. Pentuaika on lyhyt ja pureminenkin vähenee ajan kanssa.

Täältä löydät erilaiset virikkeet myös pennuille https://ilonpuoti.fi/tuote-osasto/koti/virikkeistaminen/.

Seuraa meitä