Tanya Matthews

Minusta

​Elämääni on lapsesta asti kuulunut monenlaisia eläimiä jyrsijöistä koiriin. Omien koirien myötä kiinnostus koirien käyttäytymistä ja oppimista kohtaan kasvoi ja vuonna 2017 lähdin opiskelemaan Suomen Eläinkoulutuskeskukseen, jossa olen nyt suorittanut Perusopinnot ja Ongelmakoirakouluttajan syventävät opinnot. Syksyllä 2019 aloitan Amiedulla eläintenkouluttajan ammattitutkintoon tähtäävän koulutuksen yrittäjän oppisopimuksella.

Omia koiria minulla on kotona kaksi; 2-vuotias australianpaimenkoira Haiku sekä 5-vuotias corgi Tofu. Etälaumaan kuuluu myös ensimmäinen koirani, 12-vuotias jackrusselinterrieri Vicky, joka asuu vanhempieni luona. Omien koirieni kanssa olen harrastellut monenlaisia eri lajeja. Tällä hetkellä lajivalikoimaan lukeutuu toko, nose work ja rally-toko. Harrastamme myös paljon luonnossa retkeilyä ja uusien hyödyllisten (tai vähemmän hyödyllisten) taitojen opettelua.

Eniten koirissa kiehtoo syyt käytöksen taustalla, erilaiset käytöshäiriöt ja ongelmat arjessa. Yksi suurin syy lähteä opiskelemaan tähän ammattiin oli se, että halusin ymmärtää miksi eläimet toimivat niin kuin toimivat. Pyrinkin oppimaan jatkuvasti uutta lukemalla alan kirjallisuutta ja artikkeleita sekä käymällä erilaisissa koulutuksissa ja seminaareissa. Uutta tietoa tuleekin jatkuvasti lisää, eikä sen suhteen ole tällä alalla koskaan valmis.

Pidän kaiken koulutuksen lähtökohtana sujuvaa yhteistyötä koiran kanssa. Koulutuksissani pyrinkin siihen, että ohjaaja oppii ymmärtämään koiransa käytöstä ja oivaltaa kuinka koiran käytökseen voi vaikuttaa. Koulutuksen tulisi olla kaikille osapuolille hauskaa ja stressitöntä ja koulutus toteutetaan aina koiran hyvinvointi edellä. Koulutusmenetelmät, joita kursseilla käytetään perustuvat tilanteiden huolelliseen suunnitteluun ja koiran oikea-aikaiseen palkitsemiseen.

Kuulun Eläinkouluttajakiltaan ja sitoudun noudattamaan Suomen Eläintenkouluttajat Ry:n eettisiä sääntöjä.